گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱ بخش۱۷: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۷۱: خط ۱۷۱:
<span id='link242'><span>
<span id='link242'><span>


==نقش توبه آدم و هبوط او به زمين در باز شدن راه براى هدايت انسان و قرار گرفتن او در طريق كمال ==
==نقش توبه و هبوط آدم به زمين، در هدايت و قرار گرفتن انسان، در راه كمال ==
اين را نيز بايد دانست ، كه آدم عليه السلام هر چه كه بخود ستم كرد، و خود را در پرتگاه هلاكت ، و دو راهى سعادت و شقاوت ، كه همان زندگى دنيا است ، افكند، بطوريكه اگر در همان مهبط خود، يعنى دنيا باقى ميماند، هلاك ميشد، و اگر به سعادت اولى خود برمى گشت تازه خود را به تعب افكنده بود، پس در هر حال بنفس خود ستم كرد، الا اينكه باهمين عمل ، خود را در مسير سعادت ، و در طريق منزلى از كمال قرار داد، كه اگر اين عمل را نمى كرد، و بزمين نازل نميشد، و يا بدون خطا نازل ميشد، بآن سعادت و كمال نمى رسيد.
اين را نيز بايد دانست كه: آدم «عليه السلام»، هرچند كه به خود ستم كرد و خود را در پرتگاه هلاكت، و دو راهى سعادت و شقاوت - كه همان زندگى دنياست - افكند، به طوری كه اگر در همان مهبط خود، يعنى دنيا باقى می ماند، هلاك می شد، و اگر به سعادت اولى خود بر مى گشت، تازه خود را به تعب افكنده بود. پس در هر حال به نفس خود ستم كرد، جز اين كه با همين عمل، خود را در مسير سعادت و در طريق منزلى از كمال قرار داد، كه اگر اين عمل را نمى كرد و به زمين نازل نمی شد، و يا بدون خطا نازل می شد، به آن سعادت و كمال نمى رسيد.


آرى اگر پدر و مادر بشر، بزمين نمى آمدند، كى ميتوانستند متوجه فقر، و ذلت ، و مسكنت ، و حاجت ، و قصور، خود شوند؟ و چگونه بدون برخورد با تعب و زحمت و رنج زندگى ، به روح و راحت در حظيره القدس ، و جوار رب العالمين مى رسيدند؟ و براى جلوه كردن اسماء حسناى خدا، از عفو، و مغفرت ، و رافت ، و توبه ، و ستر، و فضل ، و رافت ، و رحمت ، موردى يافت نميشد چون مورد اين اسماء حسناى خدا، گنه كارانند، و خدا را در ايام دهر نسيم هاى رحمتى است ، كه از آن بهره مند نميشوند، مگر گنه كارانى كه متعرض آن شوند، و خود را در معرض آن قرار دهند.
آرى، اگر پدر و مادر بشر به زمين نمى آمدند، كى می توانستند متوجه فقر و ذلت و مسكنت و حاجت و قصور خود شوند؟ و چگونه بدون برخورد با تعب و زحمت و رنج زندگى، به روح و راحت در حظيره القدس و جوار ربّ العالمين مى رسيدند؟ و براى جلوه كردن اسماء حسناى خدا، از عفو و مغفرت و رأفت و توبه و ستر و فضل و رأفت و رحمت، موردى يافت نمی شد. چون مورد اين اسماء حُسناى خدا، گنهكاران هستند، و خدا را در ايام دهر، نسيم هاى رحمتى است، كه از آن بهره مند نمی شوند، مگر گنهكارانى كه متعرض آن شوند و خود را در معرض آن قرار دهند.


پس اين توبه همان است كه بخاطر آن راه هدايت را بروى انسان گشودند، تا آنرا مسير خود قرار دهند، و تنظيف منزلى است ، كه بايد در آنجا سكونت كنند، و بدنبال همان راه و آن هدايت بود، كه در هر عصرى دينى ، و ملتى براى بشر تشريع شد.
پس اين «توبه»، همان است كه به خاطر آن، راه هدايت را به روى انسان گشودند، تا آن را مسير خود قرار دهند، و تنظيف منزلى است كه بايد در آن جا سكونت كنند، و به دنبال همان راه و آن هدايت بود، كه در هر عصرى، دينى و ملتى براى بشر تشريع شد.


دليل اين معنا كلام خدا است ، كه مى بينى مكرر سخن از توبه آورده ، و آنرا برايمان مقدم ذكر كرده ، مثلا فرموده : «'''فاستقم كما امرت ، و من تاب معك ،'''» (آنطور كه مامور شده اى استقامت بورز، هم خودت و هم هر كس كه با تو توبه كرده ) و نيز فرموده : «'''و انى لغفار لمن تاب و آمن '''»، (من آمرزنده ام براى هر كس كه توبه كند، و ايمان آورد)، و آيات ديگرى نظير آن .
دليل اين معنا كلام خدا است كه مى بينى مكرر سخن از توبه آورده، و آن را برايمان مقدّم ذكر كرده. مثلا فرموده: «فَاستَقِم كَمَا أُمّرتَ وَ مَن تَابَ مَعَكَ: آن طور كه مأمور شده اى، استقامت بورز، هم خودت و هم هر كس كه با تو توبه كرده». و نيز فرموده: «وَ إنَّى لَغَفَّارٌ لِمَن تَابَ وَ آمَنَ: من آمرزنده ام براى هر كس كه توبه كند و ايمان آورد»، و آيات ديگرى نظير آن.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱ صفحه : ۲۰۶ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱ صفحه : ۲۰۶ </center>
<span id='link243'><span>
<span id='link243'><span>
==اولين فرمان خداوند در تشريع دين براى آدم و ذريه او ==
==اولين فرمان خداوند در تشريع دين براى آدم و ذريه او ==
قلنا اهبطوا منها جميعا فاما ياتينكم منى هدى ... اين آيه اولين فرمانى است كه در تشريع دين ، براى آدم و ذريه او صادر شده ، دين را در دو جمله خلاصه كرده ، كه تا روز قيامت چيزى بر آن دو جمله اضافه نميشود.
قلنا اهبطوا منها جميعا فاما ياتينكم منى هدى ... اين آيه اولين فرمانى است كه در تشريع دين ، براى آدم و ذريه او صادر شده ، دين را در دو جمله خلاصه كرده ، كه تا روز قيامت چيزى بر آن دو جمله اضافه نميشود.
۲۰٬۳۹۶

ویرایش