گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۲ بخش۳: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴: خط ۴:




پس ظاهرا اين كلام كلامى ابتدائى است. علاوه بر اين، خداى تعالى در چند جاى از كلامش اين حقيقت را اعلام كرده كه شكر نعمت، كه خود در حقيقت استعمال نعمت است به نحوى كه احسان منعم را يادآورى و اظهار مى كند، و در مورد خداى تعالى برگشت به ايمان و تقوى مى شود) مايه زياد شدن نعمت، و كفران آن، باعث عذاب شديد است.  
پس ظاهرا اين كلام، كلامى ابتدایى است. علاوه بر اين، خداى تعالى در چند جاى از كلامش، اين حقيقت را اعلام كرده كه شكر نعمت، (كه خود در حقيقت استعمال نعمت است به نحوى كه احسان منعم را يادآورى و اظهار مى كند، و در مورد خداى تعالى برگشت به ايمان و تقوا مى شود)، مايه زياد شدن نعمت، و كفران آن، باعث عذاب شديد است.  


آرى اگر قبلا اين معنا سابقه نمى داشت، ممكن بود بگوييم خداوند بوسيله موسى (عليه السلام) آن را اعلام كرده، و حال آنكه سابقه داشته، مثلا از حضرت نوح حكايت مى كند كه گفته است:
آرى، اگر قبلا اين معنا سابقه نمى داشت، ممكن بود بگوييم: خداوند به وسيله موسى «عليه السلام» آن را اعلام كرده، و حال آن كه سابقه داشته، مثلا از حضرت نوح حكايت مى كند كه گفته است:


«فقلت استغفروا ربكم انه كان غفارا يرسل السماء عليكم مدرارا و يمددكم باموال و بنين»، و از لطايف كريمه خداى سبحان همان طور كه بعضى از مفسرين بيان كرده اند - نكته باريكى است كه آن را در آيه مورد بحث به كار برده، و آن اين است كه وعده زياد كردن نعمت را به طور صريح (آن هم با نون تاكيد) آورده و فرموده: «لازيدنكم: حتما نعمت را برايتان زياد مى كنم»، ولى در تهديد عليه كفران كنندگان، به صراحت نفرموده كه عذابتان مى كنم، بلكه به طور تعريض و اشاره فرموده: «عذاب من سخت است».  
«فَقُلتُ استَغفِرُوا رَبَّكُم إنَّهُ كَانَ غَفَّاراً يُرسِلِ السَّمَاءَ عَلَيكُم مِدرَاراً وَ يُمدِدكُم بِأموَالٍ وَ بَنِينَ»، و از لطايف كريمه خداى سبحان - همان طور كه بعضى از مفسران بيان كرده اند - نكته باريكى است كه آن را در آيه مورد بحث به كار برده، و آن، اين است كه: وعده زياد كردن نعمت را به طور صريح (آن هم با نون تأكيد) آورده و فرموده: «لَأزِيدَنَّكُم: حتما نعمت را برايتان زياد مى كنم»، ولى در تهديد عليه كفران كنندگان، به صراحت نفرموده كه عذابتان مى كنم، بلكه به طور تعريض و اشاره فرموده: «عذاب من سخت است».  


آرى اين، شيوه و روش كريمان است كه در وعده و وعيدشان غالبا تصريح به عذاب نمى كنند.
آرى، اين، شيوه و روش كريمان است كه در وعده و وعيدشان، غالبا تصريح به عذاب نمى كنند.


آيه شريفه مطلق است و دليلى نيست كه ما آن را به وعده و وعيدهاى دنيوى اختصاص دهيم و يا مختص آخرتش بنماييم، وانگهى از آيات كريمه قرآن كاملا استفاده مى شود كه ايمان و كفر، و تقوى و فسق، هم در شوؤن زندگى دنيا تاثير دارند، و هم در زندگى آخرت.
آيه شريفه مطلق است و دليلى نيست كه ما آن را به وعده و وعيدهاى دنيوى اختصاص دهيم و يا مختص آخرتش بنماييم. وانگهى از آيات كريمه قرآن كاملا استفاده مى شود كه ايمان و كفر، و تقوا و فسق، هم در شوؤن زندگى دنيا تأثير دارند، و هم در زندگى آخرت.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۲ صفحه ۳۰ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۲ صفحه ۳۰ </center>
بعضى بر وجوب شكر منعم به اين آيه استدلال كرده اند، ولى حق اين است كه آيه شريفه ، بيش از اين دلالت ندارد كه كافر از ناحيه كفر و كفرانش در خطر است، چون همان طور كه گفتيم خطر كفران را به طور صريح وعده نداده و بر فعليت و حتميت آن تصريح نكرده، بلكه فرموده اگر كفران كنيد عذاب من شديد است.  
بعضى بر وجوب شكر منعم به اين آيه استدلال كرده اند، ولى حق اين است كه آيه شريفه، بيش از اين دلالت ندارد كه كافر از ناحيه كفر و كفرانش در خطر است، چون همان طور كه گفتيم، خطر كفران را به طور صريح وعده نداده و بر فعليت و حتميت آن تصريح نكرده، بلكه فرموده اگر كفران كنيد، عذاب من شديد است.  


آرى اگر مى فرمود در برابر هر كفر و كفرانى، عذاب من حتمى است، آن وقت ممكن بود بگوييم آيه شريفه، يكى از دليل هاى وجوب شكر منعم است.
آرى اگر مى فرمود: «در برابر هر كفر و كفرانى، عذاب من حتمى است»، آن وقت ممكن بود بگوييم: آيه شريفه، يكى از دليل هاى وجوب شكر منعم است.
<span id='link22'><span>
<span id='link22'><span>
==معناى كلام موسى «ع»: اگر شما و تمامى اهل زمين كافر شويد، خدا غنى و حميد است ==
==معناى كلام موسى «ع»: اگر شما و تمامى اهل زمين كافر شويد، خدا غنى و حميد است ==
۱۹٬۳۰۲

ویرایش