گمنام

تفسیر:المیزان جلد۶ بخش۶: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
بدون خلاصۀ ویرایش
جزبدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴: خط ۴:




و بايد دانست كه اين انتظار از ناحيه مشركين و بت پرستان عرب و ساير كفار نمى رفته ، بلكه از ناحيه مسلمين بوده زيرا دگرگون ساختن اوضاع و خنثى كردن زحمات رسول خدا (صلى الله عليه و آله ) وقتى از ناحيه كفار متصور است كه دعوت اسلامى منتشر نشده باشد، اما پس از انتشار اگر انقلابى فرض شود جز بدست مسلمين تصور ندارد، و كارشكنى ها و صحنه سازيهائى كه از طرف كفار تصور دارد همان افتراآتى است كه قرآن كريم از اول بعثت تا كنون از آنان نقل كرده ؛ كه گاهى ديوانه اش خوانده مى گفتند: «''' معلم مجنون '''») و گاهى يادش مى دهند: «'''انما يعلمه بشر'''» و گاه شاعرش ناميده و مى گفتند: «'''شاعر نتربص به ريب المنون '''» و گاه ساحرش دانسته و مى گفتند: «'''ساحر او مجنون '''»؛ «'''ان تتبعون الا رجلا مسحورا'''» و يا قرآنش را از حرفهاى كهنه و قديمى خوانده و مى گفتند: «'''ان هذا الا سحر يوثر'''»، «'''اساطير الاولين اكتتبها فهى تملى عليه بكره و اصيلا'''»؛ «'''ان امشوا و اصبروا على الهتكم ان هذا لشى ء يراد'''»، و امثال اينها از مزخرفاتى كه درباره آن جناب گفتند و باعث وهن و سستى اركان دين هم نشد، براى اينكه جواب همه اين افتراآت يك كلمه است ، و آن اينست كه از اين حرفها بر مى آيد صاحبان اين افتراآت نسبت به دين اسلام متزلزلند، و هنوز حق بر ايشان روشن نشده و درباره اسلام و حقانيت آن استقامتى كسب نكرده اند.
و بايد دانست كه اين انتظار از ناحيه مشركان و بت پرستان عرب و ساير كفار نمى رفته، بلكه از ناحيه مسلمين بوده، زيرا دگرگون ساختن اوضاع و خنثى كردن زحمات رسول خدا «صلى الله عليه و آله» وقتى از ناحيه كفار متصور است كه دعوت اسلامى منتشر نشده باشد. اما پس از انتشار اگر انقلابى فرض شود جز به دست مسلمين تصور ندارد، و كارشكنى ها و صحنه سازی هایى كه از طرف كفار تصور دارد، همان افتراآتى است كه قرآن كريم از اول بعثت، تاكنون از آنان نقل كرده؛ كه گاهى ديوانه اش خوانده، مى گفتند: «مُعلّم مَجنُون»، و گاهى می گفتند يادش مى دهند: «إنَّمَا يُعَلِّمُهُ بَشَرٌ»، و گاه شاعرش ناميده و مى گفتند: «شَاعِرٌ نَتَرَبَّصُ بِهِ رَيبَ المَنُون». و گاه ساحرش دانسته و مى گفتند: «سَاحِرٌ أو مَجنُونٌ»، «إن تَتَّبِعُونَ إلّا رَجُلاً مَسحُوراً. و يا قرآنش را از حرف هاى كهنه و قديمى خوانده و مى گفتند: «إن هَذَا إلّا سِحرٌ يُؤثَر، «أسَاطِيرُ الأوَّلِينَ اكتَتَبَهَا فَهِىَ تُملَى عَلَيهِ بُكرَةً وَ أصِيلاً». «أن امشُوا وَ اصبِرُوا عَلَى آلِهَتِكُم إنَّ هَذَا لَشَئٌ يُرَادُ»، و امثال اين ها از مزخرفاتى كه درباره آن جناب گفتند، و باعث وهن و سستى اركان دين هم نشد.
 
براى اين كه جواب همه اين افتراآت، يك كلمه است و آن، اين است كه از اين حرف ها بر مى آيد صاحبان اين افتراآت، نسبت به دين اسلام متزلزل اند، و هنوز حق بر ايشان روشن نشده و درباره اسلام و حقانيت آن استقامتى كسب نكرده اند.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۶ صفحه : ۶۷ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۶ صفحه : ۶۷ </center>
اين افتراآت و تهمت ها مختص به اسلام و پيغمبر عزيزش نبوده ، تا رسول خدا از تفرس و بو بردن وقوع آن مضطرب شود؛ چه ساير انبياء و مرسلين (عليهم ا لسلام ) هم در اين گونه ابتلاآت و روبرو شدن با اين گونه گرفتاريها از ناحيه امت خود با آنجناب شريك بوده اند، كما اينكه خداى متعال در قرآن كريم اينگونه گرفتاريها را نسبت به حضرت نوح و انبياى بعد از نوح (عليه السلام ) سراغ ميدهد، پس خطر محتمل را نمى توان از قبيل گرفتاريها و افتراآت كفار در اوايل بعثت دانست ، بلكه خطرى اگر بوده (و مسلما هم بوده ) امرى بوده كه از جهت كيفيت و زمان با آن گرفتاريها منطبق نمى شود، و وقوعش جز در بعد از هجرت و پاى گرفتن دين در مجتمع اسلامى تصور ندارد.
اين افتراآت و تهمت ها، مختص به اسلام و پيغمبر عزيزش نبوده، تا رسول خدا از تفرّس و بو بردن وقوع آن مضطرب شود. چه ساير انبياء و مرسلين «عليهم السلام» هم در اين گونه ابتلاآت و روبرو شدن با اين گونه گرفتاری ها از ناحيه امت خود با آن جناب شريك بوده اند، كما اين كه خداى متعال، در قرآن كريم، اين گونه گرفتاری ها را نسبت به حضرت نوح و انبياى بعد از نوح «عليه السلام» سراغ می دهد.
 
پس خطر محتمل را نمى توان از قبيل گرفتاری ها و افتراآت كفار در اوايل بعثت دانست، بلكه خطرى اگر بوده (و مسلما هم بوده)، امرى بوده كه از جهت كيفيت و زمان با آن گرفتاری ها منطبق نمى شود، و وقوعش جز در بعد از هجرت و پاى گرفتن دين در مجتمع اسلامى تصور ندارد.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۶ صفحه : ۶۸ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۶ صفحه : ۶۸ </center>
آرى مجتمع آنروز مسلمين طورى بوده كه ميتوان آنرا به يك معجون تشبيه كرد؛ چه جامعه آنروز مسلمين مخلوط بوده از يك عده مردان صالح و مسلمانان حقيقى و يك عده قابل ملاحظه از منافقين كه بظاهر در سلك مسلمين درآمده بودند، و يك عده هم از مردمان بيماردل و ساده لوح كه هر حرفى را از هر كسى باور مى كردند و قرآن كريم هم بر اين چند جور مردم آنروز اشاره صريح دارد، و به شهادت آيات زيادى از قرآن كه تفسير آن در مجلدات قبلى اين كتاب گذشت ، ايشان در عين اينكه به ظاهر و يا واقعا ايمان آورده بودند رفتارشان با رسول الله (صلى الله عليه و آله ) رفتار رعيت با شاه بوده ، و همچنين احكام دينى را هم به نظر قانونى از قوانين ملى و قومى مى نگريسته اند، بنابراين ممكن بوده كه تبليغ بعضى از احكام ، مردم را به اين توهم گرفتار كند (العياذ بالله ) كه رسول الله (صلى الله عليه و آله ) اين حكم را از پيش خود و به نفع خود تشريع كرده ، و خلاصه از تشريع اين حكم سودى عايد آن جناب مى شود، اين توهم باعث اين مى شود كه مردم به اين فكر بيفتند كه راستى نكند اين شخص پادشاهى باشد كه براى موفقيت خود خويشتن را پيامبر قلمداد كرده ، و اين احكام هم كه به اسم دين مقرر نموده همان قوانينى باشد كه در هر مملكت و حكومتى به انحاى مختلف اجراء مى گردد.
آرى، مجتمع آن روز مسلمين طورى بوده كه می توان آن را به يك معجون تشبيه كرد. چه جامعه آن روز مسلمين مخلوط بوده از يك عده مردان صالح و مسلمانان حقيقى و يك عده قابل ملاحظه از منافقان كه به ظاهر در سلك مسلمين درآمده بودند، و يك عده هم از مردمان بيماردل و ساده لوح كه هر حرفى را از هر كسى باور مى كردند و قرآن كريم هم، بر اين چند جور مردم آن روز اشاره صريح دارد، و به شهادت آيات زيادى از قرآن، كه تفسير آن در مجلدات قبلى اين كتاب گذشت، ايشان در عين اين كه به ظاهر و يا واقعا ايمان آورده بودند، رفتارشان با رسول خدا «صلى الله عليه و آله»، رفتار رعيت با شاه بوده، و همچنين احكام دينى را هم به نظر قانونى از قوانين ملى و قومى مى نگريسته اند.
و پر واضح است كه اگر چنين توهم و شبهه در بين مردم پاى گيرد و در دلهايشان جاگير شود تا چه اندازه در فساد و از بين بردن دين تاءثير دارد، و هيچ نيرو و هيچ فكر و تدبيرى نمى تواند آن اثر سوء را متوجه سازد،
 
بنابراين، ممكن بوده كه تبليغ بعضى از احكام، مردم را به اين توهم گرفتار كند، (العياذ بالله)، كه رسول خدا «صلى الله عليه و آله»، اين حكم را از پيش خود و به نفع خود تشريع كرده، و خلاصه از تشريع اين حكم، سودى عايد آن جناب مى شود. اين توهم باعث اين مى شود كه مردم به اين فكر بيفتند كه راستى نكند اين شخص، پادشاهى باشد كه براى موفقيت خود خويشتن را پيامبر قلمداد كرده، و اين احكام هم كه به اسم دين مقرر نموده، همان قوانينى باشد كه در هر مملكت و حكومتى به انحاى مختلف اجراء مى گردد.
 
و پر واضح است كه اگر چنين توهم و شبهه در بين مردم پاى گيرد و در دل هايشان جاگير شود تا چه اندازه در فساد و از بين بردن دين تأثير دارد، و هيچ نيرو و هيچ فكر و تدبيرى نمى تواند آن اثر سوء را متوجه سازد.
<span id='link33'><span>
<span id='link33'><span>
==علت نگرانى رسول الله (ص ) از ابلاغ آنچه بدان ماءمور شده است ==
==علت نگرانى رسول الله (ص ) از ابلاغ آنچه بدان ماءمور شده است ==
۱۹٬۲۰۱

ویرایش