الأنفال ١٣
کپی متن آیه |
---|
ذٰلِکَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ مَنْ يُشَاقِقِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَإِنَ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ |
ترجمه
الأنفال ١٢ | آیه ١٣ | الأنفال ١٤ | ||||||||||||||
|
معنی کلمات و عبارات
«ذلِکُمْ»: این را داشته باشید و عذاب آن را بچشید. خبر مبتدای محذوف است یا مبتدا است و خبر آن محذوف است و تقدیر چنین است: الأمْرُ ذلِکَ. یا: ذلِکَ الأمْرُ.
تفسیر
- آيات ۷ - ۱۴ سوره انفال
- بيان آيات جنگ «بدر» و وضع روحى مسلمانان در آن جنگ
- مراد از «مُردِف» بودن ملائكه اى كه در جنگ «بدر»، به يارى مسلمانان آمدند
- انواع امدادهای غیبی در جنگ بدر، برای مسلمانان
- بحث روایتی: (رواياتى درباره جنگ بدر)
- داستان جنگ بدر
- خطابه رسول خدا «ص»، در روز جنگ بدر
- حكايت واقدی و تفسیر قمی، از جريان جنگ بدر
- كافرانى كه در جنگ بدر، به دست امام على «ع» هلاك شدند
- فهرست اسامى شهداى جنگ بدر
تفسیر نور (محسن قرائتی)
ذلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ مَنْ يُشاقِقِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقابِ «13»
آن (حمايت الهى از مؤمنان و فرمان ضربه بر سرها و سرانگشتان دشمن)، به جهت آن بود كه آنان در برابر خدا و پيامبرش گردنكشى كردند، و هر كس با خدا و پيامبرش در افتد و مخالفت كند، خداوند داراى كيفرى سخت است.
تفسیر اثنی عشری (حسینی شاه عبدالعظیمی)
ذلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ مَنْ يُشاقِقِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقابِ «13»
جلد 4 صفحه 305
ذلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ: اين قطع و ضرب به جهت آنست كه مخالفت نمودند خدا و رسول را، و معاندت و مخاصمت كردند. ابن عباس گفته: يعنى محاربه نمودند خدا و رسول را. بعد از آن توعيد فرمايد: وَ مَنْ يُشاقِقِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ: و هر كه مخالفت و معاندت يا محاربه نمايد با خدا و رسول او، فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقابِ: پس بتحقيق خداى تعالى سخت عقوبت كننده است بر مخالفت مخالفان در دنيا به قتل و گرفتارى، و در آخرت به عقوبت ابدى يا انواع خوارى.
تفسیر روان جاوید (ثقفى تهرانى)
ذلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ مَنْ يُشاقِقِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقابِ «13» ذلِكُمْ فَذُوقُوهُ وَ أَنَّ لِلْكافِرِينَ عَذابَ النَّارِ «14»
ترجمه
اين بسبب آنستكه آنها مخالفت نمودند خدا و پيغمبرش را و كسى كه مخالفت كند خدا و پيغمبرش را پس همانا خداوند سخت عقوبت است
اين است پس بچشيد آنرا و آنكه مر كافران راست عذاب آتش.
تفسير
اين قتل و اسارت و ذلّت براى آنها در دنيا بسبب آن روى داد كه واقع شدند در شقّ و حزب مخالف با شقّ و حزب خدا و پيغمبر او و خداوند نسبت بكسانيكه قيام بمخالفت با او و پيغمبرش نمايند در دنيا و آخرت شديد العقاب است جزاى شما اينست اى كفار در دنيا پس بچشيد آنرا و نيز جزاى شما آنستكه از براى شما است در آخرت عذاب آتش و بنابر اين جمله اخيره عطف است بر ذلكم كه خبر مبتداء محذوف است و محتمل است مفعول معه باشد يعنى بچشيد عذاب دنياى خودتان را با آنكه عذاب آخرت شما در دنبال است.
اطیب البیان (سید عبدالحسین طیب)
ذلِكَ بِأَنَّهُم شَاقُّوا اللّهَ وَ رَسُولَهُ وَ مَن يُشاقِقِ اللّهَ وَ رَسُولَهُ فَإِنَّ اللّهَ شَدِيدُ العِقابِ «13»
اينکه نزول ملائكه و قتلي که در قريش واقع شد براي اينست که اينها طرفيت و تقابل و مخالفت كردند با خداوند در اصرار بر شرك و با رسول خدا در تكذيب و جنگ با او و هر كس با خدا و رسول او مخالفت و معاندت كند پس محققا خداوند سخت و شديد است عقاب او.
ذلِكَ بِأَنَّهُم اشاره بنزول ملائكه و ضرب اعناق و انامل بسبب اينست که قريش بهمان عقيده فاسد خود که شرك باشد و بآن اذيتها که در مكه بپيغمبر و مسلمين وارد كردند قانع نشدند و عده و عده مهيا كردند و بطرف مدينه سوق دادند که تمام مسلمين را قلع و قمع نمايند و اسمي از اسلام باقي نگذارند چنانچه پيغمبر صلّي اللّه عليه و آله و سلّم در مناجات خود عرض ميكند پروردگارا اگر اينکه عده قليل مسلمين از بين بروند ديگر احدي روي زمين عبادت تو را نخواهد نمود و اينست معناي
جلد 8 - صفحه 87
شَاقُّوا اللّهَ وَ رَسُولَهُ شق بمعني جداييست مثل شق القمر که از معجزات نبي صلّي اللّه عليه و آله و سلّم بود و مثل انشقاق آسمانها که از علائم قيامت است بمعني نقطه مقابل و طرفيت و در مقام از بين بردن طرف و همين باعث نزول ملائكه شد و اينکه عذاب دنياي آنها بود.
وَ مَن يُشاقِقِ اللّهَ وَ رَسُولَهُ در آخرت گرفتار عذاب سخت خواهند شد فَإِنَّ اللّهَ شَدِيدُ العِقابِ عقاب آخرت بر تمام اهل عذاب سخت و شديد است لكن دركات مختلفه دارد اشدّ تمام اينکه دركات كساني هستند که با خدا و رسول مشاقه ميكنند
برگزیده تفسیر نمونه
]
(آیه 13)- بعد از همه گفتگوها برای این که کسی این فرمانهای شدید و دستورات قاطع و کوبنده را بر خلاف آیین جوانمردی و رحم و انصاف تصور نکند، میفرماید: اینها استحقاق چنین چیزی را دارند «زیرا آنان از در عداوت و دشمنی و عصیان و گردنکشی در برابر خدا و پیامبرش درآمدند»لِکَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ)
.گفته میشود، «و هر کس از در مخالفت و دشمنی با خدا و پیامبرش درآید (گرفتار مجازات دردناک در دنیا و آخرت خواهد شد) زیرا خداوند (همان گونه که رحمتش وسیع و بیانتهاست) مجازاتش شدید و دردناک است»َ مَنْ یُشاقِقِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقابِ)
نکات آیه
۱- مشرکان مکه به دلیل حضورشان در کارزار بدر، از دشمنان و مخالفان خدا و رسول او بودند. (ذلک بأنهم شاقوا اللّه و رسوله)
۲- مخالفت و دشمنى مشرکان مکه با خدا و رسول او مایه فرمان الهى به سرکوبى و نابودى آنان (ذلک بأنهم شاقوا اللّه و رسوله)
۳- مبارزه با دشمنان خدا و رسول و سرکوبى آنان، امرى لازم و بر عهده مسلمانان (ذلک بأنهم شاقوا اللّه و رسوله)
۴- عذاب شدید الهى، کیفر ستیزه جویان با خدا و رسول (و من یشاقق اللّه و رسوله فإن اللّه شدید العقاب)
۵- سرکوبى و شکست مشرکان در جنگ بدر، عقاب شدید الهى براى آنان (فاضربوا فوق الأعناق ... فإن اللّه شدید العقاب)
۶- ستیزه جویان با خدا و رسول در معرض گرفتار شدن به عقوبتهاى شدید دنیوى (ذلک ... و من یشاقق اللّه و رسوله فإن اللّه شدید العقاب)
۷- عقوبتهاى الهى همواره شدید و سهمگین است. (فإن اللّه شدید العقاب)
موضوعات مرتبط
- خدا: آثار دشمنى با خدا ۶ ; اوامر خدا ۲ ; دشمنان خدا ۱، ۲، ۳، ۶ ; عذابهاى خدا ۴، ۵، ۷ ; کیفر دشمنان خدا ۴
- دشمنان: سرکوبى دشمنان ۳ ; مبارزه با دشمنان ۳
- عذاب: شدید ۴، ۷ ; موجبات عذاب دنیوى ۶
- غزوه بدر: مشرکان مکه در غزوه بدر ۱، ۵
- کافران: سرکوبى کافران ۲ ; کیفر دنیوى کافران ۲
- محمد(ص): آثار دشمنى با محمد(ص) ۶ ; دشمنان محمد(ص) ۱، ۲، ۳، ۶ ; کیفر دشمنان محمد(ص) ۴
- مسلمانان: مسؤولیت مسلمانان ۳
- مشرکان: سرکوبى مشرکان ۵ ; شکست مشرکان ۵
- مشرکان مکه: دشمنى مشرکان مکه ۲ ; کیفر مشرکان مکه ۵
منابع